Verhuis je WordPress website met Duplicator

Total
0
Shares

Stel je voor, je maakt een geweldige website en bent er zeer tevreden mee, maar moet deze nu zetten op een andere domeinnaam. Misschien klinkt dit niet zo ingewikkeld, maar helaas is het toch makkelijker gezegd dan gedaan. Want hierbij gaat het niet alleen om een paar bestanden overzetten, maar ook de database connectie behouden. Als dit niet goed wordt aangepakt, kan het resulteren in een compleet kapotte website die niet meer te herstellen valt.

 

 

Daarom laat ik je in dit artikel stap voor stap zien hoe jij jouw WordPress website verhuist met Duplicator, een Plugin die een kopie maakt van je website. Eigenlijk is deze Plugin bedoeld als een Back-up tool, maar kan je hiermee ook je website verhuizen omdat het een volledige duplicatie maakt van je website, die je vervolgens ergens anders kan uploaden.

 

Toch liever professionele hulp? Met mijn Online Marketing Bureau RabbitBlast assisteer ik je graag bij het overzetten van je WordPress website. Bekijk wat RabbitBlast voor jouw bedrijf kan betekenen op onze website.

 

1. Download de Duplicator Plugin

 

Als eerste moeten we de Plugin downloaden op de website waar je weg van wilt verhuizen. Dit doe je door te gaan naar je dashboard, en hier in de zijbalk je muis te houden op ‘Plugins’. Nu verschijnt er een extra menu met de optie ‘Nieuwe plugin’. Klik hierop, en nu kunnen we de Plugin zoeken in de WordPress Library bij de zoekbalk door “Duplicator” in te typen.

 


Vervolgens klik je op ‘Nu installeren’, en zodra deze Plugin is geïnstalleerd kan je deze activeren. Nu is de Plugin klaar voor gebruik, en verschijnt er een extra optie in de zijbalk voor ‘Duplicator’. Klik hierop om naar de installatie te gaan.

 

 

2. Een pakket aanmaken

 

Nu moeten wij een pakket aanmaken. Een pakket is jouw gehele website samengevoegd in 1 bestand, die wij later kunnen verhuizen en uploaden naar een andere website. Klik op ‘Maak nieuwe’ bij pakketten om hiermee te beginnen.

 

 

Setup

Bij de Setup kunnen we bepaalde gegevens aanpassen aan onze website. Echter zal voor de meeste websites dit niet nodig zijn, en is dit enkel ter eigen preferentie. Zo kan je bijvoorbeeld de naam van website aanpassen, maar zal dit uiteindelijk ook later kunnen wanneer de website is verhuisd. Klik op ‘Volgende’ om verder te gaan.

 

 

Scan

Nu gaat de Plugin jouw website scannen, om te zoeken naar mogelijke knelpunten waardoor de verhuizing mogelijk fout kan gaan. Dit kan even duren, dus zet ondertussen even een lekker bakje koffie.

 

 

Wanneer de scan is afgerond, krijg je een overzicht van alle punten waar naar gekeken wordt, en worden deze beoordeeld. Als alles groen is, kan je meteen doorgaan. Echter komt er vaak bij ‘Setup’ en ‘Size Checks’ een melding te staan. Geen zorgen, dit zal verder geen problemen kunnen brengen, en is enkel preventief voor website hosting met hele lage opslag. Zie je echter andere meldingen, controleer deze dan en lees in Duplicator wat je eraan kan doen.

 

 

Om verder te kunnen moeten we “Ja. Ga verder met het aanmaak proces!” aanvinken, en kunnen we nu naar de derde stap gaan door te klikken op ‘Maak’.

 

Maak

Nu wordt jouw website volledig samengesteld tot een pakket. Dit kan even duren, en wanneer de Plugin klaar is krijg je de optie om de bestanden te downloaden. Als eerste heb je de ‘Installer’. Deze zal je nodig hebben om de installatie op je nieuwe website te kunnen doen. En het bestand ‘Archief’ is de website.

 

 

Wij hebben allebei de bestanden nodig, en kan je tegelijk downloaden door te klikken op ‘One-Click Download’. Nu zijn we klaar op de oude website, en kunnen we overstappen naar de nieuwe website om daar de bestanden te uploaden.

 

 

3. De bestanden uploaden

 

Nu moeten wij de gedownloade bestanden van Duplicator uploaden naar je nieuwe website. Dit doen we door middel van een FTP verbinding. Hiervoor heb je inloggegevens nodig, die meestal al komen met de hosting van een website wanneer je er eentje registreert. Maar als dit niet het geval is, kunnen we ook zelf deze gegevens aanmaken. Voor onze websites gebruiken wij DirectAdmin, maar hetzelfde proces zal (bijna) precies hetzelfde werken bij jouw systeem.

 

 

In DirectAdmin klikken we op ‘FTP Management’, en kunnen we hier een FTP account aanmaken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee gaan we nu verbinding maken met de nieuwe website via een FTP programma. Hiervoor gebruik we FileZilla, maar andere programma’s die een FTP verbinding kunnen maken en bestanden uploaden zullen hiervoor ook werken.

 

 

Nu voeren we de FTP gegevens in bij Filezilla. Ga hiervoor in het programma linksboven naar “File > Site Manager”. Nu verschijnt er een venster met de optie om FTP informatie in te voeren.

 

 

Klik als eerste op “New site”, en vul daarna rechts de aangemaakte FTP gegevens in. Bij “Host” doe je de domeinnaam van je nieuwe website, bijvoorbeeld “voorbeeldwebsite.nl”. Bij “User” en “Password” voer je de FTP gegevens in die we hiervoor hebben aangemaakt van je nieuwe website.

 

 

Nu ga je naar de hoofdmap van je website. Deze valt te vinden onder “domains > voorbeeldwebsite.nl > public_html”. Upload hier nu de gedownloade bestanden van Duplicator door de bestanden hierheen te slepen. Uiteindelijk zal je dus de ‘installer.php’, en de archive op je website hebben staan.

 

4. Database aanmaken

 

Nu moeten we een nieuwe database maken voor de nieuwe website. We gaan deze gebruiken zodat Duplicator hiermee verbinding kan maken, en de vorige database hier kan uploaden.

 

 

In DirectAdmin kan dit gedaan worden onder ‘MySQL Management’. Hier maken we een nieuwe database, en kiezen we een naam voor de database, gebruikersnaam, en een sterk wachtwoord. Klik vervolgens op ‘Create’ om deze Database aan te maken. In het voorbeeld gebruik ik “toby” voor zowel de gebruikersnaam als database naam, maar ik raad zeker aan ter veiligheid om dit 2 verschillende namen te geven. Bewaar deze informatie goed, want we zullen deze zo nodig hebben. 

 

5. De verhuizing afronden

 

Nu kunnen we de installatie van Duplicator afronden. Ga hiervoor naar de url van je nieuwe website. Er zijn nu slechts 4 stappen te gaan om je nieuwe site klaar te hebben voor gebruik.

 

Deployment

Bij Deployment checkt de Plugin of alles nog steeds correct is,en geeft het een groene ‘pass’ achter de ‘Setup’ en ‘Validation’. Als alles is zoals in de afbeelding hier getoond kan je de ‘terms & notices’ lezen, deze aanvinken als gelezen, en klikken op ‘Next’ om verder te kunnen gaan.

 

 

Nu pakt de installer het archive bestand uit op de website, en dit kan even duren. Laat de pagina hiervoor openstaan, omdat het sluiten hiervan ervoor kan zorgen dat je website niet goed installeert.

 

 

Install Database

Nu voeren we de informatie in onder ‘Setup’ van de aangemaakt Database, zodat Duplicator hier jouw oude database kan uploaden. Selecteer hiervoor bij ‘Action’ de optie “Connect and Remove All Data”, en vul vervolgens de Database informatie in bij ‘Database’, ‘User’ en ‘Password’.

 

 

Test nu de Database verbinding door te klikken op ‘Test Database’. Als deze goed is, betekent het dat de informatie goed is ingevuld en kunnen we doorgaan naar de 3de stap door te klikken op ‘Next’.

 

Update Data

Bij deze stap kan je, net zoals bij ‘Setup’ in stap 2 van dit artikel de informatie van je website aanpassen. Omdat dit later altijd nog kan op je website slaan we deze voor nu over, en klikken we op ‘Next.

 

 

Test Site

Nu zijn we bij de eindstreep, en kunnen we inloggen op de nieuwe website. Hiervoor gebruik je de oude inloggegevens van je vorige website. Ook wordt het aangeraden om de optie “Auto delete installer files after login’ te verwijderen. Dit is zeker belangrijk, zodat niemand anders hierna ditzelfde proces kan doen om je website over te nemen.

 

 

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol je WordPress website verhuist met Duplicator! Is het toch niet helemaal gelukt, of loop je ergens vast? Neem dan contact met ons op, en wij reageren z.s.m. op je vraag of probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer op onze nieuwsbrief!

En krijg maandelijks het laatste nieuws uit de wereld van SERP Helper!

Relevante artikelen