Sinds ik ben begonnen als Website Developer heb ik ondertussen heel veel websites mogen maken en installeren. En de meeste makkelijke en gebruiksvriendelijke manier is WordPress. Je kan werkelijk binnen WordPress in 5 minuten op je website klaar hebben staan voor gebruik, zodat je daarna meteen verder kan met schrijven en creëren van content.
WordPress is dé nummer 1 op het gebied van websites, en meer dan 37% van alle websites in de wereld (!) gebruiken het. Als je ooit een website hebt bezocht, is de kans dus zeer groot dat je al een WordPress website heb gezien.
Deze CMS (Content Management Systeem) biedt jou de mogelijkheid om vandaag nog een website te maken, en in dit artikel neem ik je stap voor stap mee hoe je WordPress installeert in 5 minuten. Voor dit artikel ga ik er vanuit dat je al een domeinnaam hebt, en toegang hebt om bestanden te uploaden. Mijn backend wordt geregeld met DirectAdmin, maar dezelfde stappen kunnen worden gedaan met (bijna) elk ander systeem.
Veel hostingproviders bieden de mogelijkheid om het automatisch te laten installeren. Dit is een prima optie, maar biedt niet dezelfde controle en veiligheid die het zelf installeren kan geven.
1. Download WordPress
Als eerste moeten we WordPress downloaden. Dit kan gemakkelijk via de officiële WordPress website te downloaden, en kan je vervolgens uitpakken met WinRAR. Dit doe je door het .zip bestand te openen, wat automatisch zal worden overgenomen door WinRAR. Vervolgens slepen we de inhoud hiervan in een apart mapje op je computer. We zullen ze een paar stappen verder uploaden naar je website.
2. Database maken
Vervolgens maken we de database. We gaan deze gebruiken zodat WordPress hiermee verbinding kan maken, en vervolgens alle benodigde informatie hier kan opslaan. Dit bevat bijvoorbeeld de teksten op je website, je instellingen en de gebruikers.
In DirectAdmin kan dit gedaan worden onder ‘MySQL Management’. Hier maken we een nieuwe database, en kiezen we een naam voor de database, gebruikersnaam, en een sterk wachtwoord. In het voorbeeld gebruik ik “toby” voor zowel de gebruikersnaam als database naam, maar ik raad zeker aan ter veiligheid om dit 2 verschillende namen te geven.
3. FTP maken
De FTP (File Transfer Protocol) biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met de backend van de website, zodat je via een extern programma hierbij kan. Zo kunnen we ook bestanden overzetten, die direct in de map van je website komen.
In DirectAdmin kunnen we een FTP account maken onder ‘FTP Management’. Dit doen we door een accountnaam en wachtwoord in te voeren. Sla deze informatie goed op! We zullen deze nodig hebben wanneer we WordPress ga uploaden naar jouw domein.
4. wp-config-sample.php aanpassen
De database gegevens die we nu hebben gaan we gebruiken om verbinding te maken met je WordPress website. Ga naar het mapje waar de bestanden uit stap 1 hebt bewaard en zoek naar ‘wp-config-sample.php’. Om deze te bewerken gebruik ik ‘Sublime Text’, een bewerkingsprogramma voor programmeren. Open het bestand hiermee.
Onder “Database settings” kunnen wij onze gegevens van de database nu invullen. Dit doen we door ‘database_name_here’ te verplaatsen met onze database naam, ‘username_here’ met onze gebruikersnaam, en ‘password_here’ met het gekozen wachtwoord. ‘localhost’ laten we hetzelfde.
Nu moeten we een ‘salt’ maken voor onze website. Hiermee authenticeert WordPress de website, en regelt ook de Cookies op de website. Ga hiervoor naar deze link en kopieer de automatisch gegenereerde salt op de plekken waar ‘put your unique phrase here’.
Om een goede structuur te creëren in de database moeten we de ‘table prefix’ invoeren. Dit zorgt voor onderscheidt in de database, en maakt het mogelijk om later uit te breiden. Bij de tekst $table_prefix = ‘wp_’; zetten we achter ‘wp_’ onze unieke ‘table prefix’ hiervoor gebruik ik meestal een paar letters van mijn website, en dan mijn favoriete nummer. Dus in mijn geval wordt dit ‘wp_serp7’, maar dit kan je zelf uiteindelijk bepalen.
Als laatste voegen we nog een extra stukje code toe. Onder “define( ‘WP_DEBUG’, false );” voegen we dit stukje code toe:
define( 'DISALLOW_FILE_EDIT', true );
Dit zorgt ervoor dat je niet vanuit de website zelf aanpassingen kan maken aan bestanden. Dit lijkt misschien onhandig, maar zorgt ervoor dat in het geval je website gehackt wordt ze geen echte schade kunnen aanrichten. Deze bestanden kunnen altijd het beste vanuit de FTP worden bewerkt.
Erg belangrijk! Wijzig de naam van wp-config-sample.php naar wp-config.php voordat je deze uploadt naar de website! Anders krijg je de standaard installatie van WordPress, en maakt hij dus geen verbinding met jouw database.
5. WordPress installeren
Nu gaan we de FTP gegevens gebruiken om verbinden te maken via een extern programma met de website. Zo kunnen we gemakkelijk bestanden uploaden en aanpassen. Hiervoor gebruik ik FileZilla, maar elk programma die een FTP verbinding kan maken en uploaden zal werken.
Als eerste moeten we de FTP gegevens invoeren in Filezilla. Dit doen we door in het programma linksboven te klikken op “File > Site Manager”.
Nu krijgen we een nieuw venster met de optie om informatie in te voeren. Als eerste klik je op “New site”, en kunnen we daarna rechts onze FTP gegevens invoeren. Bij “Host” doe je simpelweg de domeinnaam van je website, dus voor ons is het “serphelper.nl”. Bij “User” en “Password” voeren we de FTP gegevens in die we hiervoor hebben aangemaakt.
Sleep nu alle bestanden uit je WordPress installatie (inclusief wp-config.php) naar je domeinmap in FileZilla. Deze valt te vinden onder “domains > voorbeeldwebsite.nl > public_html”. Nu worden de bestanden geüpload naar de website. Dit kan even duren, dus zet ondertussen een lekker bakje koffie op thee!
Is hij helemaal klaar met uploaden? Dan is het nu tijd om naar je website te gaan! Als alles goed is gelukt, krijg je meteen de mogelijkheid om de Site Titel in te vullen. Ook mag je meteen een account maken en je e-mailadres invullen, en kan je ervoor kiezen om de website (voor nu) niet te laten indexeren door zoekmachines zoals Google. Vervolgens klik je op ‘WordPress installeren’.
Gefeliciteerd! Je hebt nu je eigen WordPress website. Vanaf dit punt kan je de website volledig transformeren naar je eigen wensen met themes en plugins! De “Sky is the limit” met WordPress, dus probeer ook zeker het meeste eruit te halen. Mocht je meer willen lezen over WordPress, bekijk dan hier alle WordPress artikels op onze website.