Wat is Google AMP? De voor- en nadelen

Total
0
Shares
Wat is Google AMP?

Je hebt ze misschien al voorbij zien komen, want veel websites presenteren tegenwoordig in mobiele browsers een versimpelde versie van hun site. Dit is iets wat de laatste paar jaren steeds vaker wordt benut, en zal zeker alleen maar toenemen in de toekomst. We hebben het hier over Google AMP, oftewel Accelerated Mobile Page.

 

Google AMP versnelt je website in mobiele browsers door het verwijderen van alle onnodige  onderdelen en code. het doel is om websites sneller te maken, en bezoekers die iets opzoeken niet langer laten wachten dan nodig is.

 

Wel of niet gebruiken?

 

Maar is het wel een goed idee om AMP te gebruiken? Dat ligt erg aan de website zelf. Om websites sneller te maken met AMP worden onderdelen zoals Javascript, Google Fonts en iFrames weggehaald. Onze website is vooral informatieve teksten en nieuws, en bevat naast dat geen geavanceerde onderdelen of code die de website vertragen. Dus voor blogs, nieuws en informatie is AMP perfect.

 

Ter voorbeeld: Links een artikel op onze website zonder Google AMP, en rechts hetzelfde artikel met AMP.

 

Voor websites die een bepaalde prestatie willen neerzetten wordt dit een ander verhaal. Google AMP haalt alles weg wat jouw website uniek maakt, en geeft je slechts nog de keuze tussen kleuren en een logo voor personalisatie. Voor veel websites en bedrijven is de personaliteit van hun website niet alleen belangrijk, maar vertelt het hun bezoekers ook meteen hun identiteit die het bedrijf anders dan de rest maakt. In deze gevallen raadt ik het dus erg af.

 

 

De voordelen van Google AMP

 

Als je hebt besloten om Google AMP te gebruiken, ruil je uiteraard veel in. Je geeft je personalisatie op voor een snellere laadtijd. En dit is eigenlijk ook dé reden om het te gebruiken. Een snellere website kan helpen met bijvoorbeeld je SEO, en maakt je bezoekers ook nog eens heel erg blij.

 

En dat is eigenlijk ook hét voordeel van AMP. Naast de snellere mobiele laadtijd zijn er niet echt andere vlakken die je als positief kan zien. Doordat de functionaliteit van je website wordt verlaagd, of zelfs volledig verwijderd wordt heeft Google AMP naast snelheid meer nadelen dan voordelen.

 

Helpt het met SEO?

 

Maar voor de Online Marketeers is de grote vraag natuurlijk; “Helpt het met je SEO?”. En het antwoord daar op is ja en nee. In het begin van AMP gaf Google de voorrang aan websites met AMP, wat het dus een goudmijn maakte. Door dit simpelweg in te stellen op je website kwam je meteen bovenaan, en werd je ook nog eens geliefd door Google zelf.

 

Helaas zijn die dagen voorbij. Google geeft geen voorrang meer aan websites met AMP. Echter gaat het er nu om dat je website simpelweg snel is, AMP of niet. Toch kan het nog steeds een goed idee zijn als je website op zichzelf niet snel is, en de mobiele versie ook een update verdient zonder hier geld aan te besteden.

 

Conclusie

 

Google AMP is een zeer goed idee voor websites die informatie delen als focus hebben. Het kan hun een boost in de zoekresultaten, en verhelpt lange laadtijden bij de lezer. Maar helaas is het niet een universele optie. Voor veel websites is het een optie die ze beter achterwege kunnen laten, doordat AMP weghaalt wat de website uniek maakt.

 

En ook is deze boost in de zoekresultaten net zo bereikbaar zonder AMP, omdat de focus tegenwoordig bij Google niet meer ligt op AMP, maar simpelweg op mobiele laadtijd. Wij gebruiken het voor onze website, omdat jou snel onze artikelen kunnen leveren erg belangrijk is voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer op onze nieuwsbrief!

En krijg maandelijks het laatste nieuws uit de wereld van SERP Helper!

Relevante artikelen