Hoe installeer je een WordPress Thema?

Total
0
Shares

Een thema installeren in WordPress kan jouw website volledig transformeren van een simpele blog, naar een website voor jouw bedrijf, portfolio, restaurant, webwinkel enzovoort. Het creëert de mogelijkheid tot personalisatie, iets wat erg belangrijk is om je te onderscheiden van je competitie.

 

Toch kan het een beetje verwarrend zijn hoe je een WordPress thema installeert. Er zijn veel opties, die uitlopen van zeer simpel tot erg gecompliceerd. Dus de vraag is niet alleen “Hoe installeer je een WordPress Thema?” maar zullen we ook moeten kijken wat de beste opties zijn.

 

Daarom laat ik jou in dit artikel alle manieren zien om een een WordPress thema te installeren, zodat je daarna meteen aan de slag kan gaan met jouw website.

 

 

Heb je nog geen WordPress website, of weet je niet zeker of hij wel goed is geïnstalleerd? Ik heb voor jou alle stappen op een rijtje gezet in dit artikel over WordPress installeren in 5 minuten.

 

Gratis thema installeren via WordPress Library

 

WordPress biedt zelf heel veel gratis thema’s aan die je gemakkelijk kan downloaden binnen WordPress zelf. Sommige van deze hebben ook premium versies, maar met de gratis versie kan je al heel ver komen. Ook hebben wij voor jou op onze website de beste gratis WordPress thema’s op een rijtje gezet, zodat je weet welke geschikt zullen zijn voor jouw website.

 

 

Als eerste moeten we gaan naar het Dashboard van jouw website. Hier kom je door naar je website te gaan, en dan ‘/wp-admin’ erachter te zetten. Dus voor deze website is dat ‘serphelper.nl/wp-admin’. Vervolgens zoeken we naar “Weergave” in de zijbalk, en als je met je muis erop blijft verschijnt er een extra menu. Hier klikken we op “Thema’s”.

 

 

Nu krijgen we de thema’s te zien die al staan geïnstalleerd op je website. WordPress komt  meestal met hun eigen thema’s geïnstalleerd, maar het kan ook voorkomen dat er nog geen enkel thema beschikbaar is. Om een nieuw thema te installeren via de WordPress Library klikken we op “Nieuwe Toevoegen”.

 

 

Dit brengt ons naar een uitgebreide catalogus van thema’s waaruit je zelf kunt kiezen. Ook kan je via de zoekbalk “Thema’s doorzoeken” op naam zoeken, en met de filters zoals “Populair” filteren op bepaalde eigenschappen van een thema.

 

 

Ter voorbeeld kies ik het thema “Twenty Twenty-Two”, die door WordPress zelf is gemaakt. Als je op een gratis thema klikt krijg je een voorbeeld te zien, en de mogelijkheid om deze te installeren. Dit doen we door te klikken op de blauwe knop “Installeren”.

 

 

Nu is je thema geïnstalleerd, maar zal je website er nog niet anders uit zien. Dit komt doordat we eerst het thema moeten activeren. Dit kan direct na installatie, door simpelweg met je muis over het thema te gaan en te klikken op activeren. Nu is je gratis thema volledig geactiveerd, en kan je het nu gaan aanpassen.

 

Thema uploaden via WordPress

 

Als je een thema hebt gedownload, of heb gekocht, zul je deze krijgen als een .zip bestand. Deze kan je gelukkig ook via WordPress uploaden, om vervolgens op je website te kunnen gebruiken.

 

 

We moeten hiervoor weer naar ons dashboard gaan, en dan in “Weergave” naar “Thema’s”. Daarna klikken we weer op “Nieuwe Toevoegen”, en komen we weer bij de thema catalogus. Echter gaan we deze keer geen thema uitkiezen, maar uploaden. Dit doe je door te klikken op “Thema uploaden”.

 

Dit geeft nu de optie om een bestand te kiezen, die we vervolgens kunnen uploaden als thema. Klik op “Bestand kiezen”, en zoek naar je gedownloade thema als .zip bestand. Klik vervolgens op “Nu installeren” om je thema te uploaden naar je website.

 

Sommige thema’s hebben ook een “Child” thema. Dit is een thema dat gekoppeld is aan het hoofdthema, en zorgt ervoor dat je aanpassingen kan maken in de code zonder dat deze worden verwijderd wanneer het hoofdthema geupdate wordt.

 

Nu het uploaden klaar is, kan je het thema activeren. Mocht je een thema hebben met een Child thema, activeer in dat geval deze.

 

Thema uploaden via FTP

 

Als het je niet lukt om een thema te uploaden via WordPress, ben je zeker niet de enige. Dit is een veelvoorkomend probleem die ik ook vaak heb meegemaakt. Gelukkig is er een alternatief. Deze is wel iets ingewikkelder, maar ik zal je stap voor stap meenemen in het proces.

 

Als eerste hebben wij FTP gegevens nodig om verbinding te kunnen maken met je website. Deze komen vaak al met de hosting wanneer je er eentje registreert bij je hostingprovider. Mocht dit niet het geval zijn, dan moeten we er zelf eentje aanmaken. Onze hosting gebruikt DirectAdmin, maar zal in andere hostings (bijna) precies hetzelfde werken.

 

 

In DirectAdmin kunnen we, eenmaal ingelogd, klikken op ‘FTP Management’. Hier kunnen we een FTP account aanmaken door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Met deze informatie kunnen we nu verbinding maken met de website via een extern programma. Hiervoor gebruik ik FileZilla, maar elk programma die een FTP verbinding kan maken en uploaden zal werken.

 

 

Als eerste moeten we de FTP gegevens invoeren in Filezilla. Dit doen we door in het programma linksboven te klikken op “File > Site Manager”.

 

 

Nu krijgen we een nieuw venster met de optie om informatie in te voeren. Als eerste klik je op “New site”, en kunnen we daarna rechts onze FTP gegevens invoeren. Bij “Host” doe je simpelweg de domeinnaam van je website, dus voor ons is het “serphelper.nl”. Bij “User” en “Password” voeren we de FTP gegevens in die we hiervoor hebben aangemaakt.

 

 

Nu moeten we gaan naar de map waar alle WordPress thema’s op je website worden opgeslagen. Deze valt te vinden onder “domains > voorbeeldwebsite.nl > public_html > wp-content > themes”.

 

Vervolgens maken we het .zip bestand open van jouw theme. Hierin zal je (als alles klopt aan het thema) een mapje vinden met de naam van het thema. Sleep deze nu naar Filezilla, in het themes mapje van je website.

 

Als er ook een “Child” versie van je thema mee werd geleverd, kan je hiermee hetzelfde doen als we net hebben gedaan. een child thema is gelinkt aan het hoofdthema, en zorgt ervoor dat de aanpassingen aan je thema, zoals de code, niet worden verwijderd wanneer je thema wordt geüpdatet.

 

Nu worden de bestanden geüpload naar de website. Dit kan soms even duren, dus zet ondertussen een lekker bakje koffie op thee! Wanneer het klaar is ga je vervolgens weer naar je website, en dan naar je dashboard. In Weergave in de zijbalk klikken we op Thema’s, en activeer je hier je (child) thema die je zojuist hebt geïnstalleerd.

 

Gefeliciteerd, je hebt zojuist je thema(‘s) geupload naar WordPress! En vergeet niet, “practice makes perfect”. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het de volgende keer gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer op onze nieuwsbrief!

En krijg maandelijks het laatste nieuws uit de wereld van SERP Helper!

Relevante artikelen