Hoe installeer je een WordPress Plugin?

Total
0
Shares
Hoe installeer je een WordPress Plugin?

WordPress biedt iedereen de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een website op te zetten, maar komt standaard als slechts een blog. Daar bieden Plugins een oplossing voor. Door een Plugin te installeren op je WordPress website kan je het volledig transformeren naar iets anders, zoals een portfolio of webwinkel.

 

Maar hoe installeer je een WordPress Plugin, en wat zijn de verschillende manieren om het te doen? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in elke mogelijkheid, om er zeker van te zijn dat jij voortaan moeiteloos je plugins kan installeren.

 

Heb je nog geen WordPress website, of wil je zeker weten dat hij goed is geïnstalleerd? Ik heb voor jou alle stappen op een rijtje gezet in dit artikel over WordPress installeren in 5 minuten.

 

 

Gratis Plugin installeren via WordPress Library

 

In WordPress zelf kan je makkelijk een Plugin opzoeken en installeren. De meeste zijn gratis, maar sommige hebben ook betaalde versies. Deze plugins heten ‘freemiums’, en geven extra functionaliteit in sommige aspecten. Echter hebben de gratis versies van de meeste plugins al alles wat je nodig hebt.

 

 

Om te beginnen moeten we gaan naar het WordPress Dashboard. Dit doe je door naar je website te gaan, en achter de url “/wp-admin” te zetten. Voor mijn website is dat ‘serphelper.nl/wp-admin’. Als je nog niet ingelogd bent, kan je dat hier doen. In de zijbalk staat een vakje met de naam “Plugins”. Hou je muis hierover totdat er een extra balkje verschijnt met de tekst “Nieuwe plugin”. Klik hier op om je plugins toe te kunnen voegen.

 

 

Nu zijn we in de WordPress Library voor Plugins. Hier kun je gemakkelijk zoeken met de zoekbalk die rechtsboven staat, of een aanbevolen Plugin installeren zoals “Classic Editor”. Wanneer je de Plugin hebt gevonden die je zocht klik je op “Nu Installeren”, en vervolgens op “Activeren”.

 

Een Plugin uploaden via WordPress

 

Als je al een Plugin hebt gedownload op je computer, kun je deze ook uploaden naar je WordPress website vanuit je site zelf. Dit doe je door de stappen bij de vorige uitleg te volgen tot het punt dat je een Plugin gaat zoeken in de WordPress Library. In plaats daarvan klikken we bovenaan de pagina op “Plugin uploaden”.

 

 

Hierdoor verschijnt er een extra blok waar je nu je Plugin kan uploaden. Klik op “Bestand kiezen” en vindt de gedownloade Plugin op je computer, en klik vervolgens op “Nu installeren”. Nu wordt de Plugin geüpload naar je website, en kan je hem hierna activeren.

 

Een Plugin uploaden via FTP

 

Soms kan het ook gebeuren dat je een Plugin rechtstreeks moet uploaden naar je website. Deze mogelijkheid is wel iets ingewikkelder, maar ik zal je stap voor stap meenemen in het proces.

 

Als eerste hebben wij FTP gegevens nodig om verbinding te kunnen maken met je website. Deze komen vaak al met de hosting wanneer je er eentje registreert bij je hostingprovider. Mocht dit niet het geval zijn, dan moeten we er zelf eentje aanmaken. Onze hosting gebruikt DirectAdmin, maar zal in andere hostings (bijna) precies hetzelfde werken.

 

 

In DirectAdmin kunnen we, eenmaal ingelogd, klikken op ‘FTP Management’. Hier kunnen we een FTP account aanmaken door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Met deze informatie kunnen we nu verbinding maken met de website via een extern programma. Hiervoor gebruik ik FileZilla, maar elk programma die een FTP verbinding kan maken en uploaden zal werken.

 

 

Als eerste moeten we de FTP gegevens invoeren in Filezilla. Dit doen we door in het programma linksboven te klikken op “File > Site Manager”.

 

 

Nu krijgen we een nieuw venster met de optie om informatie in te voeren. Als eerste klik je op “New site”, en kunnen we daarna rechts onze FTP gegevens invoeren. Bij “Host” doe je simpelweg de domeinnaam van je website, dus voor ons is het “serphelper.nl”. Bij “User” en “Password” voeren we de FTP gegevens in die we hiervoor hebben aangemaakt.

 

 

Nu moeten we gaan naar de map waar alle WordPress Plugins op je website worden opgeslagen. Deze valt te vinden onder “domains > voorbeeldwebsite.nl > public_html > wp-content > plugins”.

 

Ga naar dit mapje en sleep je Plugin erin. Meestal komen Plugins als een .zip bestand, waar het mapje wat je moet uploaden in zit. Gebruik daarom een programma zoals WinRAR om deze eerst uit te pakken, voordat je het upload.

 

Nu worden de bestanden geüpload naar de website. Dit kan soms even duren, dus zet ondertussen een lekker bakje koffie op thee! Wanneer het klaar is ga je vervolgens weer naar je website, en dan naar je dashboard. Klik op Plugins in de zijbalk, en activeer je geüploade Plugin.

 

Gefeliciteerd, je hebt zojuist je Plugin geïnstalleerd in WordPress! En vergeet niet, “practice makes perfect”. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het de volgende keer gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer op onze nieuwsbrief!

En krijg maandelijks het laatste nieuws uit de wereld van SERP Helper!

Relevante artikelen