Een goede connectie met je bezoekers behouden is natuurlijk erg belangrijk. Naast de interactiviteit is het ook erg fijn als mensen natuurlijk niet vergeten dat je nog steeds bezig bent met je website. Daarom is een automatische nieuwsbrief een goede oplossing om je bezoekers op de hoogte te houden van je artikelen, zonder deze elke maand handmatig te versturen.
Met MailChimp kan je makkelijk een automatische nieuwsbrief versturen wanneer jij zelf wilt. In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je dit doet, en een paar goede technieken die ik zelf gebruik voor mijn nieuwsbrief! Voor een Automatische Nieuwsbrief heb je niet per se een betaald account nodig, maar wordt dit uiteraard aangeraden voor de extra functionaliteiten.
In dit artikel staan ‘referral links’. Als je via deze links een aankoop doet, ontvangen wij een kleine vergoeding voor het doorsturen van onze bezoekers, en kost jou verder niks.
1. Maak een MailChimp account
De eerste stap spreekt voor zich, een account maken op MailChimp. Hiervoor heb je al een bestaand e-mailadres nodig van je bedrijf op website, zodat ze namens jou naar je mailing list kunnen e-mailen. Dit doe je door te gaan naar mailchimp.com en te klikken op ’Sign Up’.
Wist je dat MailChimp ook een betaalde versie heeft? Mocht je daarin interesse hebben, dan krijg je door onze MailChimp link te gebruiken $30 tegoed in je account wanneer je een lidmaatschap koopt!
Hier vul je vervolgens je e-mailadres, je gebruikersnaam en een wachtwoord in. Zorg er voor dat je wachtwoord zowel bestaat uit letters, cijfers en symbolen. Anders kan je geen account maken!
Nu moeten we verifiëren dat jij ook echt de eigenaar bent van het e-mailadres. Dit doe je door naar je e-mail te gaan en in de e-mail van MailChimp die je hebt ontvangen te klikken op ‘Activate Account’.
Klik vervolgens op de pagina die verschijnt op “I’m not a robot” om aan te tonen dat je een echte gebruiker bent, en kies daarna je betaalplan. Voor de uitleg in dit artikel laten we zien hoe je het volledig gratis doet.
Hierna moeten we alleen nog onze gegevens invoeren, zoals je naam en website, en hebben ze ook nog adresgegevens nodig om er zeker van te zijn dat je niet een ‘spam’ account bent.
Nu kan je ook nog je contacten importeren. Dit is erg handig als je al een bestaande mailing list hebt, maar voor dit artikel gaan we ervan uit dat je helemaal leeg begint, en klikken we daarom op ‘No’.
Ook wilt MailChimp weten wat je verkoopt. In mijn geval met SERP Helper verkoop ik niks, maar misschien is dat voor jou uiteraard wel het geval. Kies daarom wat voor jou bedrijf klopt, want dit zal uiteindelijk alleen maar MailChimp vertellen waar ze jou mee kunnen helpen.
Als laatste kan je er voor kiezen waarover je e-mails wilt ontvangen van MailChimp. Dit is uiteraard je eigen keuze, maar je kan ook klikken op ‘Continue’ om helemaal niks van hun te ontvangen.
2. Een automatische campagne maken
Nu we in het Dashboard van je account zijn in MailChimp, kunnen we beginnen met de automatische nieuwsbrief opstellen. De e-mails die je via MailChimp kan versturen worden bij hun ‘Campaigns’ genoemd.
Daarom klikken we in de zijbalk links op ‘Campaigns’, en laat het nu al je campagnes zien. We hebben er op dit moment nog geen, dus maken we er eentje door te klikken op ‘Automations’ en daarna op ‘Create an Automation’.
MailChimp heeft veel mogelijkheden tot automatische e-mails versturen, en de optie die wij gaan gebruiken is “Share blog updates”. Hiermee verstuur je automatisch de laatste blogposts op je website naar je abonnees.
Vervolgens kiezen we de naam voor deze campagne, en naar welke mailing list ‘Audience’ het wordt verstuurd. In dit geval noem ik de campagne “Automatische Nieuwsbrief” en laat ik de audience hetzelfde.
3. De gegevens instellen
Nu moeten we belangrijke gegevens gaan instellen zodat jij voortaan zonder enige moeite automatisch je nieuwsbrief kan versturen.
RSS Feed URL
Als eerste hebben we een RSS feed nodig van je website. Dit is een ‘code’ versie van alle blogposts op je website die MailChimp vervolgens kan lezen en doorsturen naar je mailing list. In WordPress kan je deze vinden door simpelweg te gaan naar je website en er ‘/feed/’ achter te zetten. Voor mijn website is dat dus https://www.serphelper.nl/feed/.
Voor de meeste websites is dit al ingebouwd, en zal je deze dus gemakkelijk kunnen vinden. Weet je niet precies waar deze staat? Dan kan je ook gewoon je website link er in zetten, en zal MailChimp deze voor je zoeken.
Datum van verzending
En nu waar we allemaal op zaten te wachten; wanneer worden deze automatische e-mails verstuurd? Dat kan je helemaal zelf bepalen door middel van te kiezen tussen ‘Every day’, ‘Every week’ of ‘Every month’. Per keuze zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de dag van de week, of de 1ste van de maand.
Pas dit volledig aan zoals je zelf uiteraard wilt, maar probeer in gedachten te houden wat je ontvangers van je nieuwsbrief willen. Hebben ze echt elke dag een update nodig? Voor SERP Helper verstuur ik daarom om de maand.
En nu nog de tijd van verzending. Let op! De tijd die je ziet is in de tijdzone van New York, en zal je dus moeten omzetten naar je eigen tijdzone. In Nederland is het 6 uur later dan in New York, dus als je om 1 uur ‘s middags wilt versturen moet je kiezen voor ‘7AM’.
Afbeelding formaat wijzigen
Ook kan je er voor kiezen om MailChimp automatisch de afbeeldingsgrootte in je artikelen te wijzigen. Dit raad ik zeker aan om aan te vinken, zodat je afbeeldingen altijd goed worden getoond in de nieuwsbrief.
Ontvangers kiezen
Als we alle stappen hiervan hebben doorlopen, klik je op ‘Next’ rechtsonder om naar de volgende pagina te gaan. Hier kan je nogmaals kiezen welk deel van je publiek deze nieuwsbrief gaat ontvangen. Hij staat automatisch al op ‘Entire audience’, en in de meeste gevallen is dat ook wat je nodig zal hebben.
Campagne informatie
Bij de volgende stap vullen we de informatie in voor je campagne. De naam hebben we hiervoor al ingevuld, maar kan je wijzigen als je er niet helemaal tevreden mee bent.
Email onderwerp
Daarna kan je het onderwerp van de e-mails invoeren, en gebruiken we hiervoor ‘RSS Merge Tags’ van MailChimp. Dit zijn korte stukjes code die bijvoorbeeld de naam van je ontvanger laten zien. Zo maak je de e-mails persoonlijk, en voorkom je ook dat je in de spamfolder komt. Als voorbeeld kan je dit gebruiken:
MailChimp verplaatst ‘TITLE’ tag automatisch met de naam van jouw bedrijf of website, en ‘DATE’ naar de datum wanneer je nieuwsbrief wordt verzonden. Zo lijkt niet elke e-mail op elkaar, en voorkom je verwarring bij de ontvangers.
Preview tekst
Dit is het stukje tekst wat je ziet wanneer een e-mail verschijnt in je inbox, en hiermee kan je alvast kort vertellen wat er in de e-mail staat. Hier kan je geen ‘RSS Merge Tags’ gebruiken, dus kan je hier bijvoorbeeld “De nieuwsbrief is hier!” zetten.
Afzender
Als laatste moeten we nog de afzender invullen van deze e-mails. Bij de ‘From name’ kan je de naam van jouw bedrijf of website doen, of zelfs je eigen naam om het persoonlijk te maken.
En bij ‘From email address’ doe je het e-mailadres wat deze e-mails verstuurd. Deze moet wel van dezelfde domein komen, maar kan anders zijn dan de e-mail voor je account. Zo gebruiken wij voor SERP Helper het e-mailadres noreply@serphelper.nl.
Tracking
Onder het kopje tracking kan je verschillende vakjes aanvinken om aan te geven wat je wilt bijhouden van de ontvangers van je e-mails. Deze opties liggen erg aan wat jij nodig wilt hebben, maar voor SERP Helper gebruiken wij enkel ‘Track opens’ en ‘Track clicks’, om te zien hoe succesvol de verstuurde nieuwsbrief is.
Als je een webwinkel hebt kan het ook handig zijn om de ‘E-commerce link tracking’ aan te vinken. Hiermee traceert MailChimp wanneer iemand een aankoop doet door je nieuwsbrief. Erg handig dus om te zien waar het fout loopt, of wat juist een groot succes is.
De overige opties zijn voor integraties met andere applicaties, zoals Google Analytics. Voor onze nieuwsbrief hebben we deze niet nodig, maar kan handig zijn om een goede integratie te hebben met de plugins die je op je website gebruikt.
Social media
Met de opties onder ‘Social media’ kan je verbinding maken met Twitter en Facebook, om hier ook automatisch je nieuwsbrief op te delen. Of dit een goed idee is ligt erg aan hoe geautomatiseerd jij jouw Social Media Marketing wilt hebben, maar voor deze tutorial gebruiken we dit niet.
More options
In de toekomst zal MailChimp hier misschien nog meer opties zetten, maar voor nu kan je ‘Auto-convert video’ aanzetten. Dit zet de video’s in je artikelen om in een e-mail vriendelijk formaat, zodat ze vanuit de inbox van je ontvangers bekeken kunnen worden. Erg handig, dus die zetten we aan.
4. De nieuwsbrief ontwerpen
Nu kunnen we de nieuwsbrief gaan ontwerpen. Hiervoor heb je 2 opties. Je kan kiezen uit een template en hierop verder bouwen, of zelf het volledig ontwerpen. Voor dit artikel gaan we er zelf eentje ontwerpen, en dit komt vooral doordat de meeste templates een betaald account vereisen.
Wil je inspiratie voor jouw nieuwsbrief? Abonneer je dan op de SERP Helper nieuwsbrief! Zo krijg je niet alleen een idee van wat je kan doen met je nieuwsbrief, maar ontvang je ook elke maand de laatste artikelen over SEO en Online Marketing!
Onder ‘Layouts’ kiezen we voor het ‘1 Column’ ontwerp. Dit creëert een simpele nieuwsbrief die overzichtelijk en makkelijk te lezen is. Uiteraard kan je de stappen die we nemen toepassen op andere templates, en is je eigen creativiteit natuurlijk wat jouw nieuwsbrief uniek zal maken.
Je logo uploaden
Nu kunnen we de nieuwsbrief gaan ontwerpen, en we beginnen met jouw logo toe te voegen. In de template zul je een blokje zien waar ‘Logo’ staat. Door met je muis erover heen te gaan verschijnt er een potloodje waardoor je het kan bewerken.
Klik hierop en rechts verschijnt de mogelijkheid om het logo te verplaatsen met een andere afbeelding. Door te klikken op ‘Replace’ kan je jouw logo hier uploaden, en door de balk van ‘Image display size’ te verschuiven bepaal je de grootte. Let er wel op dat in de meeste inboxen een afbeelding niet automatisch wordt getoond, dus zal deze niet meteen gezien worden.
Introductietekst
Vervolgens gaan we een tekst schrijven ter introductie van de nieuwsbrief. Dit doen door weer je muis te houden op het blok “It’s time to design your email”, en hier weer te klikken op het potlood icoontje. Vervolgens krijg je rechts een tekstbewerker, en kan je hier de huidige tekst weghalen om zelf iets te schrijven.
Dit kan van alles vertellen, dus laat hier vooral je creativiteit op los! Probeer wel in gedachten te houden dat mensen elke keer deze tekst zullen ontvangen, dus zal het beschrijven van de artikelen niet echt kunnen (tenzij je elke keer dit handmatig gaat aanpassen).
Daarom kan je er zelf iets leuks van maken. Bij onze nieuwsbrief begroeten en bedanken we de lezer. Naar mijn mening is persoonlijkheid erg belangrijk, omdat je toch wilt aantonen dat er een mens zit achter al die artikelen.
Je artikelen toevoegen
Nu kan je jouw artikelen van je website toevoegen aan de e-mail, zodat MailChimp ze elke keer automatisch zal tonen en versturen. Dit doe je door bij de ‘Blocks’ het blokje ‘RSS Items’ te slepen onder het tekstblok. Laad het blokje weer los wanneer er ‘Drop block here” onder het tekstblok verschijnt.
Nu krijg je heel veel ‘RSS Merge Tags’ te zien. Deze kan je aanpassen naar je eigen wensen door rechts in het scherm waar nu ‘Excerpts’ staat te kiezen voor ‘Custom’. Om je de moeite te besparen kan je onderstaande code kopiëren en plakken:
<h2><u><a href=”*|RSSITEM:URL|*” target=”_blank”>*|RSSITEM:TITLE|*</a></u></h2>
<br />
*|RSSITEM:CONTENT|*<br />
<a href=”*|RSSITEM:URL|*” target=”_blank”>Verder Lezen »</a><br />
<br />
*|END:RSSITEMS|*
Zo krijg je de titel, de eerste paar zinnen en een linkje om verder te lezen voor elk artikel. Deze moet je plaatsen in de HTML versie, die je aanzet via het icoontje “<>” boven het tekstblok.
En dit blokje hoef je ook maar 1 keer in MailChimp te zetten. Zodra de nieuwsbrief wordt verstuurd komt elk artikel van jouw gekozen periode hierin te staan, onder elkaar. Uiteraard kan je zelf ook meer ‘Merge Tags’ van MailChimp toevoegen, en vormt de code in dit artikel slechts de basis.
De footer aanpassen
Als laatste moeten we alleen nog de footer aanpassen. Zo kan je de social links aanpassen met je eigen social media. Dit doe je door te klikken op het potlood icoontje van het blok, en je links toe te voegen. Dit is een goede manier om je abonnees meteen door te sturen naar je LinkedIn, Facebook en Twitter.
Onder dit blok staat de extra informatie, zoals de mogelijkheid om hun af te melden van de nieuwsbrief, of de e-mail settings aan te passen. MailChimp heeft hier het meeste werk al gedaan, en hoef je alleen het te vertalen naar het Nederlands. Zodra je hiermee klaar bent kunnen we het maken van de nieuwsbrief afronden!
5. Verstuur de nieuwsbrief
Nu zijn we klaar met het maken van de nieuwsbrief, en kan je deze voltooien door naar de volgende pagina te gaan. Als je iets hebt gemist of niet hebt ingevuld zal er bovenaan de pagina “Looks like there’s a problem” staan. In de lijst daaronder staat wat er mist of fout is gegaan, met een knopje ‘resolve’.
Los deze problemen op (als ze er zijn) en klik op “Start RSS”. Als laatste bevestigen we dit door ‘Start Campaign’ te selecteren. Gefeliciteerd! Je automatische nieuwsbrief is nu helemaal ingesteld, en zal je dus nooit meer elke keer handmatig je artikelen hoeven te versturen naar je abonnees.
Is het toch niet helemaal gelukt, of wil je graag een helpende hand? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier! Ik zal je z.s.m. antwoord geven op je vragen, zodat je daarna weer snel aan de slag kan.